Hangman

Faq's&contact

Deze FAQ's worden regelmatig geactualiseerd op basis van de vragen die we krijgen!

 

Vind je geen antwoord op je vraag? Neem dan hier contact op:

mail naar info@dehangman.be of bel 03/281 06 00

Of sms ‘hangman[spatie]je naam en adres' naar 0477/35.41.27

 

 

 

Hoe kan jij helpen bij de campagne?

Krijg jij ook wel eens negatieve reacties van buren? Ben je ooit weggejaagd van het pleintje wegens 'storend'?
De campagne wil werk maken van de beeldvorming die bestaat over jongeren. Dat kunnen we echter niet alleen. Bedenk daarom een actie die je samen met je vrienden organiseert en waarbij je buurtbewoners betrekt. De actie speelt zich af in de buurt van de plaats waar jullie gewoonlijk verzamelen, rondhangen met vrienden.
Door jullie van een andere kant te tonen aan de buurt, leer je elkaar kennen en kan er hopelijk wat meer begrip groeien.

 

Wanneer kan de actie best doorgaan?

De ideale periode om een actie te organiseren is de grote vakantie, juli en augustus. Vermoedelijk heb je dan wat meer tijd dan tijdens het schooljaar. Daarenboven is het ook de periode waarin iedereen meer tijd buiten doorbrengt, en eventueel ergernissen van buren groter kunnen worden. De ideale moment dus om er iets aan te doen!

 

Hoe krijg je zo'n actie georganiseerd?
Ten eerste willen we benadrukken dat de actie niet perse groot moet zijn. Met nauwelijks voorbereidend werk, kan je al op een leuke manier opvallen. Kijk hier voor enkele ideetjes. Zie je het toch groots? We hebben geprobeerd om alles stap voor stap in kaart te brengen. Je kan het stappenplan bekijken en downloaden op deze link.

 

Waarom zou je iemand ouder als eindverantwoordelijke betrekken?
Voor de praktische organisatie van een activiteit moet je uiteraard geen 18 jaar zijn. Maar om op te treden als (burgerrechterlijke) verantwoordelijke wel. Een minderjarige mag bijvoorbeeld nooit een contract ondertekenen.

 

Wie is verantwoordelijk voor het goede verloop van de activiteit ?
De organisator is verantwoordelijk voor het goede verloop van het evenement dat hij/zij organiseert. Dit betekent dat je alles moet doen om de veiligheid en het goed verloop van de activiteit te garanderen en de hinder en last tot een minimum te beperken.

 

Mogen overal strooibriefjes uitgedeeld worden om reclame te maken?
Ja, maar je bent verplicht om de verantwoordelijke uitgever en adres te vermelden. Om problemen te vermijden is het zeker interessant om volgende zin te vermelden op je strooibriefje "Bij politiebevel niet op de openbare weg gooien". Als je er aan denkt om op privé-plaatsen of in privé-eigendommen iets uit te delen, denk er dan aan dat je steeds de toelating vraagt aan de eigenaar (bijv. in een café, school, een ander evenement,...).

 

Waar mag je affiches plakken om je activiteit bekend te maken?
Er zijn maar weinig legale plakplaatsen (meestal plakzuilen of plakborden). Je mag dan ook enkel aanplakken op plaatsen die door de gemeente bestemd zijn voor het aanplakken en op private plaatsen als je de schriftelijke toestemming hebt van de eigenaar of gebruiksgerechtigde. Uiteraard is het plakken op elektriciteitscabines, privé-eigendommen, bushokjes en dergelijke verboden.
De juiste regels zijn afhankelijk van het gemeentelijk politiereglement. De gemeente kan wildplakken dan bijvoorbeeld bestraffen met een administratieve geldboete.

 

Als je een privé-activiteit organiseert met muziek of een optreden en je vraagt geen inkom, moet je dan sabam en billijke vergoeding betalen?
Als je muziek laat horen (live of opgenomen) dat behoort tot het beschermde wereldrepertorium dan moet je SABAM betalen. Ook als het gaat om een privé-initiatief en ook al vraag je geen inkom. Als je muziek laat horen die vooraf opgenomen is (m.a.w cd's, platen,...) dan ben je verplicht om billijke vergoeding te betalen. Je hoeft dus geen billijke vergoeding te betalen als er die avond geen vooraf opgenomen muziek wordt gedraaid, of wanneer de zaaluitbater het jaartarief dans heeft betaald. Meer info over sabam en billijke vergoeding vind je op hun website www.sabam.be en www.bvergoed.be
Interessante informatie vind je ook op de website van Fuifpunt (www.fuifpunt.be)

 

Met dank aan www.fuifpunt.be

 

Met steun van de Vlaamse overheid