Hangman

Van Hangman tot Superman? Enkele ideetjes!

Download een versie die je kan printen


Kom eens naar buiten in je buurt op een verrassende en leuke manier!
Plan een activiteit en toon het resultaat aan heel de wijk. Je kan ook wat buurtbewoners inschakelen bij de organisatie van de dag.
Daarnaast kan je altijd terecht bij buurtwerkers, de jeugddienst, ... om je te ondersteunen met jullie activiteiten of je door eventuele reglementen te gidsen.

Zoek je inspiratie in de rubriek

MUSIC MAESTRO

  1. Organiseer met wat muzikale talenten uit de buurt een benefietconcert. De opbrengst kan gaan naar een goed doel: het opknappen van de wijk, een vereniging in de buurt, ...
  2. Maak een rap over de buurt. Maak kennis met de buren om ideeën op te doen voor de tekst. Je kan je rap opnemen met computer, gsm, ... wat je mogelijkheden ook zijn!
  3. Organiseer een muziek of dj-contest voor iedereen in de buurt. Afsluiten kan je doen met een barbecue, of gewoon een drankje.
  4. Organiseer een vrij podium waar iedereen aan kan deelnemen en vraag wat buren om in de jury te zetelen.
  5. Als jullie zelf muzikaal zijn kan je misschien optreden op het wijkfeest, dorpsbal, ....
  6. Organiseer een ‘blockparty': een feestje voor heel de blok, alle omwonenden. Denk aan een namiddagfeestje voor de senioren, een kinderfuif tot 20u, ... Vraag de buren om een handje toe te steken.

 

Top

 

OMGEVING IN DE BLOEMETJES

  1. Fris je buurt op: herschilder een buurthuis, spreek de groendienst van de gemeente aan om het plein wat aan te planten, verfraai een saaie muur met grafitti, ...
  2. Maak van je hangplek een plaats waar jong en oud zich goed voelt. Richt je plek in met wat schilderwerk, een krijtbord, ...
  3. Knap het jeugdcentrum en het plein wat op zodat alles een stuk gezelliger en mooier wordt.
  4. Schilder op grote doeken een achtergrond van een woonkamer of een exotisch strand, ... Zoek wat meubels bijeen die passen bij je decor: een strandlaken en -stoelen en wat schopjes bij je strand, een knusse zetel en staande lamp bij je woonkamer. Je kan dan heel de buurt uitnodigen om eens in de sofa te komen zitten of mee op strand te komen hangen. Op die manier kunne jullie elkaar leren kennen en misschien heel wat misverstanden de wereld uit helpen.
  5. Organiseer met heel de wijk een grote lente- of zomerschoonmaak.
  6. Deel naamkaartjes of uitnodigingen uit aan de voorbijgangers met daarop je ‘hangadres', ‘hangvolk gezocht...', een uitnodiging om even langs te komen en een praatje te maken. Plaats een zoekertje in lokale krantjes: "Wij hangen rond van ... tot ... tussen ...u en ...u, op (locatie), U bent van harte welkom"
  7. Maak uit karton jullie eigen nieuwe verkeersborden. Zoals er borden bestaan met de boodschap ‘opgelet, spelende kinderen', kan je borden maken die aanduiden dat op deze plek jongeren rondhangen. Vergeet daarbij geen wegomlegging aan te leggen om de buren aan te moedigen langs jullie te wandelen en een praatje te komen maken.

 

Top

 

TEAM MET DE BUREN

  1. Organiseer een hang-in (zoals een sit-in, sleep-in, ...): probeer zoveel mogelijk volk op de been te krijgen om samen ‘rond te hangen' op je vaste hangplek
  2. Organiseer een ‘24-uren rondhangen' met iedereen die zin heeft (vooral de volhouders dan!)
  3. Maak van je wijk een echte camping. Nodig iedereen uit om een avondje en nacht op het plein te kamperen. 's Avonds kan je eindelijk de buren op een andere manier leren kennen, en 's morgens kan je een goot ontbijt verzorgen.
  4. Lanceer een Fata Morgana in jouw buurt. Stel 5 uitdagingen op die de buurt tot een gezelligere, fijnere plek kunnen maken. Schakel zeker de buurtbewoners in om de uitdagingen op te stellen en om ze te realiseren. De oudste en jongste bewoner van de buurt kan je als jurylid vragen. (misschien we even opletten dat de jongste minstens al kan praten, en de oudste nog voldoende mobiel is, om al het gestunt te kunnen bekijken).
  5. Organiseer een rommelmarktje op het plein waar buurtbewoners de oude rommel van zolder kwijt geraken, of zelf gebakken koekjes kunnen verkopen.
  6. Vraag een speelstraat aan voor jullie straat en wat geef lessen aan de kinderen van de buurt in iets waar jullie goed in zijn: sporten, moppen vertellen, ...
  7. Schakel heel de buurt in om samen een record te breken en in het Guinness Book of Records te komen. Vergeet in dat geval wel geen gerechtsdeurwaarder uit te nodigen om jullie stunt te registreren.
  8. Organiseer een kookfestijn met en voor heel de buurt. Leer elkaar kennen achter de kookpotten en aan tafel.
  9. Laat de buurtbewoners kennis laten maken met diverse culturen die in je buurt wonen. ga langs bij alle huizen en deel multiculturele hapjes uit. Tegelijk kan je een cultuur-kennistest doen.
  10. Organiseer een ‘buurtdag' voor jong en oud: hapjes en drankjes schenken, wat activiteiten voorzien: een wii-toernooi, zaklopen, henna schminken, ... Ongetwijfeld is er wel iemand in de buurt die DJ van dienst wil zijn.

 

Top

 

DOE HET OP Z'N SPORTIEF

  1. Maak zelf een skateparcour en bouw er een hele dag rond op: voor iedereen die wil een skatewedstrijd, skate-les, muziek en dans, graffiti(les).
  2. Organiseer een voetbalcompetitie tussen verschillende groepen uit de straat, of uit verschillende wijken. Nodig iedereen uit om een ploegje te vormen!
  3. Organiseer een activiteit voor alle leeftijden in de buurt: een sport- en spelnamiddag voor de kinderen, een dropping voor de jongeren en uiteindelijk een bbq waar iedereen welkom is.
  4. Organiseer een fietstocht voor de buurt langs alle plekken in het dorp die voor jullie bijzonder zijn. Wie weet geraak je wel aan een paard en kar om heel de buurt mee te nemen?
  5. Organiseer een heuse volkssportennamiddag. Caféspelen zoals darts, sjoelbakken voor de ouderen, sportwedstrijden voor de jongeren. Tegelijk kan je misschien wat mensen vragen die tijdens de activiteiten een pannenkoekenslag willen doen, of een hotdogkraam organiseren.
  6. Organiseer een zeepkistenrace voor heel de buurt: jullie maken het parcours en iedereen die wil, kan met een zeepkist deelnemen aan de wedstrijd. Op het einde van de dag kan je prijzen uitdelen voor de snelste zeepkist, de creatiefste, de pechvogel van de dag, ...

 

Top

 

ZIE HET MULTIMEDIAAL

  1. Maak een film over je hobby's, kwaliteiten en talenten en laat die aan de buurt zien. Tegelijk met de film kan je ook live je talenten tonen: iets muzikaal, sportief, creatief, ...
  2. Maak een filmpje over wat er leeft bij jullie en bij de buren. Trek erop uit, neem interviews af bij omwonenden en verwerk er jullie eigen ideeën over de buurt in. Je kan de film nadien aan de buurtbewoners tonen met een natje en een droogje.
  3. Maak een informatiefilmpje waarin je toont wat jullie doen als jullie gewoon rondhangen, schrijf een folder voor de buren met 10 tips om om te gaan met hangjongeren, ...
  4. Fotografeer jullie favoriete plekken in de buurt of het dorp. Of leg op foto vast wat jullie daar je kan heel de buurt uitnodigen voor de tentoonstelling en daarbij een drankje of hapje serveren.
  5. Organiseer een filmavond op jullie hangplek: met een groot laken, een laptop en projector kom je een heel eind. Als je die niet te pakken krijgt, kan je ook kiezen voor een tv en een dvd speler. Je zal wel minder mensen kunnen uitnodigen, maar dan heb je weer redenen om de filmavond een paar keer te herhalen. Je kan misschien met thema's werken? Een kinderfilm namiddag, een thrilleravond, een romantische komedieavond, ... Als je toch over groot materiaal beschikt, kan je er een drive-in bioscoop van maken!
  6. Probeer een uurtje zendtijd te strikken op de lokale radio, en maak er een ‘uurtje voor ons buurtje' van. Verzamel anekdotes en muziekkeuzes bij de buren voor je begint uit te zenden. Neem op de radio een interview af van een ‘bekende buurtbewoner', ...
  7. Steek wat sketches of korte toneelstukjes in elkaar. Nodig de buurt uit om te komen kijken naar de voorstelling.

 

Top

 

Inspiratie:
- www.hangaround.nl
- www.verdraaidewereld.be

 

Met steun van de Vlaamse overheid