Hangman

Over de campagne

Beroepskracht? Wil je in je gemeente werk maken van het thema 'rondhangende jongeren'? Kijk dan onder 'omgaan met hangman'.

 

Deze campagne is er voor jou! Tenminste, als jij tussen 10 en 20 jaar bent, graag met vrienden buiten afspreekt en wel eens negatieve reacties krijgt van de buurt.

Met de zomer in aantocht, neemt ook de negatieve berichtgeving over rondhangende jongeren toe.
In de kranten lees je bijvoorbeeld "Roze lampen moeten hangjongeren verjagen". Van jongeren zelf horen we meer dan eens dat "buurtbewoners meteen de politie sturen, in plaats van ons even aan te spreken als er teveel lawaai is".

10 organisaties (Arktos, Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, Kind en Samenleving, LISS, Steunpunt Jeugd, Vlaamse Jeugdraad, Vlaamse Minderhedencentrum vzw, Vlaams Straathoekwerk Overleg, Uit de Marge en VVJ in opdracht van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen) vinden dat jongeren, op hun eigen manier, volwaardige gebruikers moeten kunnen zijn van de openbare ruimte.

We hopen met de campagne rondhangen in beeld te brengen als een normaal tijdverdrijf, niet als probleem. Die beeldvorming beïnvloeden, kunnen we echter niet alleen. Daarom vragen we jou om een activiteit te organiseren in én met de buurt. Door die samenwerking loop je op een positieve manier in beeld en kunnen de buren jou en je ideeën leren kennen. Door elkaar te leren kennen en te weten wat bij de anderen leeft, hopen we om meer begrip te krijgen en willen we schaven aan het heersende en meestal foute beeld dat bestaat van jongeren.

 

Lees hier nog veel meer over de campagne

 

Hangman doorheen de tijd

 

1659 -----------------------------

Ordonnantie Antwerpen

2006 -----------------------------

De Mosquito® (een apparaatje dat hoge klanken uitstoot, enkel hoorbaar voor <25 jarigen) verovert Nederland en Groot-Brittannië.

2007 -----------------------------

Het LISS neemt het initiatief om op Vlaams niveau iets te doen aan de beeldvorming van rondhangende jongeren met de woorden "en nu is het genoeg geweest!"

2007 -----------------------------

Op enkele maanden tijd scharen zich tien organisaties achter dit initiatief van het LISS

17 juni 2008 -------------------

In de Kamer werd een resolutie voor het verbod op de verkoop en het gebruik van Mosquito's in België goedgekeurd

2008 -----------------------------

10 organisaties vragen en krijgen steun van Minister Anciaux om een Vlaamse campagne te organiseren. In opdracht van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen worden de eerste stapjes genomen.

Januari - mei 2009 ----------

Achter de schermen bereiden we de campagne voor: teksten worden geschreven, het netwerk uitgebreid, een logo en promotiemateriaal wordt ontwikkeld.

13 mei 2009 -------------------

Lancering in Mechelen

Juni - september 2009 -----

Overal in Vlaanderen worden activiteiten georganiseerd. Door de samenwerking tussen ongeorganiseerde jongeren en buurtbewoners, ontstaat er hopen meer begrip en tolerantie voor elkaar. Zomer 2009 door een roze bril!

14 oktober 2009 ----------------

Prijsuitreiking en studiedag om de campagne af te ronden

Met steun van de Vlaamse overheid